Monday, March 16, 2009

Baca Puisi ASTAKA MERDEKA

Baca puisi ASTAKA MERDEKA telah dianjurkan oleh DBP Brunei dengan kerjasama the Rizqun International Hotel pada 13 Mac 2009. Acara tersebut mengambil sempena sambutan Jubli Perak Hari Kebangsaan Brunei. Saya telah menyediakan 2 segmen puisidra.
Bagi segmen pembukaan, saya telah menyiapkan sebuah puisidra bertajuk "Tanda Arah" dengan deklamator terdiri daripada Hj Osman Hj Damit, Rozina Hj Salim, Huzaimi Hj Tompel, Fathinusalamah dan Abd Rahim yang berkolaborasi dengan Kumpulan Putra Seni. Sementara bagi segmen terakhir yang berjudul "Jalinan Astaka Merdeka", saya mendapat khidmat Salleh Latiff yang mendeklamasikan sajak bersama Hasrulhaizan Hj Kahar dan Sharifah Juzlizah Wan Julaini serta syair yang ditambang oleh Ubaidah Hj Awg Damit. Persembahan akhir ini dijayakan bersama oleh RAKIS UBD, Kelab Teater UBD dan barisan belia prihatin Majlis Belia Brunei yang diketuai oleh Awg Mustapha Hj Kassim.
Acara malam tersebut diselajurkan dengan majlis pelancaran buku-buku karya Penulis SEA Write Award Brunei. Turut membacakan sajak pada malam itu ialah Yura Halim, K Manis, Rahim MS, DP Hj Jemat, Hj Jawawi, HB Mahmud, adik Syazwani, Grupemuisi DBP dan Kumpulan Ombak Laut (Belia Kg Lumapas).
Terima kasih dan syabas kepada semua yang menjayakan projek ini.

No comments: